środa, 13 listopada 2013

kolejny przedświąteczny niezbędnik


...by znad Waszych świątecznych wypieków
unosił sie piękny
i przede wszystkim naturalny aromat
polecam wykonanie domowego extraktu pomarańczowego i cytrynowego



Składniki:

duży owoc pomarańczy i cytryny
ok.250ml alkoholu
( w moim przypadku byla to wódka,ale można do tego celu użyc również rumu )

Przygotowanie:
owoce sparzyć
obrać cienko skórkę
drobno pokroić
wrzucić do słoika lub butelki
zalać alkoholem
odlożyć w ciemne miejsce
od czasu do czasu wstrząsając

extrakt jest gotowy juz po 7 dniach,
ale swój pełny aromat osiąga dopiero po 2 miesiącach leżakowania 


Takie własnoręcznie przyrządzone extrakty w przeciwieństwie do tych sztucznych  jakie można nabyć w każdym sklepie mają przede wszystkim  naturalny smak,kolor i aromat







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz