...by znad Waszych świątecznych wypieków
unosił sie piękny
i przede wszystkim naturalny aromat
i przede wszystkim naturalny aromat
polecam wykonanie domowego extraktu pomarańczowego i cytrynowego
Składniki:
duży owoc pomarańczy i cytryny
ok.250ml alkoholu
( w moim przypadku byla to wódka,ale można do tego celu użyc również rumu )
Przygotowanie:
owoce sparzyć
obrać cienko skórkę
drobno pokroić
wrzucić do słoika lub butelki
zalać alkoholem
odlożyć w ciemne miejsce
od czasu do czasu wstrząsając
extrakt jest gotowy juz po 7 dniach,
ale swój pełny aromat osiąga dopiero po 2 miesiącach leżakowania
Takie własnoręcznie przyrządzone extrakty w przeciwieństwie do tych sztucznych jakie można nabyć w każdym sklepie mają przede wszystkim naturalny smak,kolor i aromat
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz