Składniki:
mozarella
(w jednym kawałku lub w małych kulkach)
oliwa z oliwek
(extra virgin)
świeże zioła
(tymianek,oregano,rozmaryn...)
kilka ziaren kolorowego pieprzu
lub
papryczka chilli
(jeśli lubicie na ostro)
1-2 ząbków czosnku
(na słoiczek)
szczypta soli
(np.himalajskiej)
Przygotowanie:
mozarellę odsączamy z zalewy,
rwiemy na kawałki - jeśli jest w dużej kuli,
tą w małych kulkach zostawiamy w oryginalnym kształcie.
Na dnie wyparzonego słoiczka układamy kolejno
zioła,czosnek,kawałek mozarelli,pieprz itd.
*opcjonalnie w wersji na ostro
kawałeczek chilli
Na koniec całość zalewamy oliwą,
zamykamy słoik
i odstawiamy do lodówki.
Mozarella jest w pełni aromatyczna
i gotowa do spożycia już po kilku dniach
i stanowi doskonały dodatek
do grzanek,kanapek,sałatek
(oliwę możemy wykorzystać jako dressing)
W identyczny sposób możemy również
marynować fetę
Smacznego :)
Bardzo fajny przepis! :)
OdpowiedzUsuńMnie ta mozarella na pewno bardzo by zasmakowała:)
OdpowiedzUsuńcałuski moja kochana:)