Składniki :
pomidory
(u mnie jest to mieszanka koktajlówek i limy)
czosnek
chrzan
koper
zalewa:
na 1l wody / 1łyżka soli kamiennej
liść laurowy
ziele angielskie
Przygotowanie:
zaczynamy od przegotowania wody
z której wykonamy zalewę.
Solimy wg proporcji podanych powyżej.
Do gorącej jeszcze wody
dodajemy jeden lub dwa liście laurowe
i kilka ziaren ziela angielskiego
(które opcjonalnie tuż przed zalaniem słoików
możemy usunąć)
W wyparzonych słoikach
kładziemy na dnie koper,
czosnek i kilka płatków chrzanu
Następnie dość ciasno
układamy w nich
uprzednio umyte pomidory,
zalewamy gorącą zalewą
i dobrze zakręcamy.
Dla pewności możemy jeszcze
pasteryzować dosłownie kilka minut.
lub
zakręcone już słoiczki
odwracamy do góry dnem
i kocykujemy do wystygnięcia
Smacznego :)
Pięknie słoiczki z pyszną zawartością:) Kochana, czy ja mogę sie do Ciebie wprowadzić?:):):):)
OdpowiedzUsuńto co pokazujesz tutaj i na fb tylko kusi:)
całuski
Bajeczne zdjęcia. Bardzo ciekawy blog :)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś takie pomidorki, ciekawy smak , no i mam w końcu przepis .
OdpowiedzUsuńDzięki że się podzieliłaś , pozdrawiam serdecznie.