Sangria
to pochodzący z Hiszpanii intensywnie czerwony napój alkoholowy
na bazie czerwonego wina
z dodatkiem owoców
Składniki:
butelka czerwonego wina
100ml. likieru pomarańczowego
(Cointreau)
100ml. Rumu/Brandy
sok pomarańczowy
(najlepiej swieżo wyciskany,
nie polecam tych kupnych)
arbuz,
maliny
borówki,
truskawki,
brzoskwinie
...
można również użyć
pomarańcze,
cytryny,
lub limonki
...
duża ilość lodu w kostkach
świeże liście mięty
jeśli do naszej owocowej Sangrii dodamy
kilka gozdzików,
cynamon
i Amaretto możemy uzyskać
świąteczną wersję tego trunku
(Bożonarodzeniową)
Przygotowanie:
schłodzone wino wlewamy do dużego
dzbanka lub słoja,
dolewamy likier,sok pomarańczowy
oraz Rum lub Brandy,
mieszamy.
Umyte owoce kroimy w ćwiartki
lub dużą kostkę,
(maliny i borówki
pozostawiamy w całości)
wrzucamy do dzbanka
i znów mieszamy.
Następnie dzban wstawiamy do lodówki
(by owoce uwolniły swoje smaki do napitku)
Tuż przed podaniem dodajemy lód
i dekorujemy miętą.
Sangrię pijemy w małych lampkach
lub w niewielkich szklankach
by wino nie zdążyło się ogrzać
Na zdrowie !!!
Pięknie to wygląda i pewnie przepysznie smakuje!!!
OdpowiedzUsuńcałuski kochana:) milutkiego tygodnia:)