poniedziałek, 27 lipca 2015

owocowa Sangria






Sangria 
to pochodzący z Hiszpanii intensywnie czerwony napój alkoholowy 
na bazie czerwonego wina
z dodatkiem owoców



Składniki:



butelka czerwonego wina
100ml. likieru pomarańczowego
(Cointreau)
100ml. Rumu/Brandy
sok pomarańczowy
(najlepiej swieżo wyciskany,
nie polecam tych kupnych)
arbuz,
maliny
borówki,
truskawki,
brzoskwinie
...
można również użyć 
pomarańcze,
cytryny,
lub limonki
...
duża ilość lodu w kostkach
świeże liście mięty

 

jeśli do naszej owocowej Sangrii dodamy
kilka gozdzików,
cynamon
i Amaretto możemy uzyskać 
świąteczną wersję tego trunku
(Bożonarodzeniową) 




Przygotowanie:



schłodzone wino wlewamy do dużego
dzbanka lub słoja,
dolewamy likier,sok pomarańczowy
oraz Rum lub Brandy,
mieszamy.
Umyte owoce kroimy w ćwiartki
lub dużą kostkę,
(maliny i borówki
pozostawiamy w całości)
wrzucamy do dzbanka
i znów mieszamy.
Następnie dzban wstawiamy do lodówki
(by owoce uwolniły swoje smaki do napitku)
Tuż przed podaniem dodajemy lód
i dekorujemy miętą.


Sangrię pijemy w małych lampkach
lub w niewielkich szklankach
by wino nie zdążyło się ogrzać















Na zdrowie !!!



1 komentarz:

  1. Pięknie to wygląda i pewnie przepysznie smakuje!!!
    całuski kochana:) milutkiego tygodnia:)

    OdpowiedzUsuń