oczywiscie sezon na truskawki nadal trwa
zapraszam więc do kolejnej wariacji
z cyklu moje truskawkowo....
Składniki:
ciasto
1kg truskawek
2,5 szkl. mąki
200g zimnego masła
5 żółtek
2 łyzki cukru
masa
5 białek
0,5 szkl cukru
2 budynie waniliowe
(bez cukru)
1/3 szkl oleju
Przygotowanie:
zimne masło -posiekać
wymieszać z maką,
proszkiem do pieczenia i cukrem
dodać żółtka
szybko zagnieść ciasto na blacie
podzielić na 2 części
2/3 i 1/3 ciasta
każdy kawałek zawijamy w folię
i wkładamy min na 1h do zamrażlnika
w międzyczasie oczyszczamy truskawki
blaszkę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
2/3 ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach
pieczemy przez ok. 15min w 180C
nieco studzimy
białka ubijamy na sztywna masę
dodajemy cukier i budynie
mieszamy
jako ostatni składnik dodajemy olej
ponownie mieszamy.
Masę wylać na spód,
ułożyc truskawki
na wierzch zetrzec drugą częśc ciasta
piec ok 45min w 180C
Smacznego :)
( oryginalny przepis pochodzi od klik w link )
Wspaniałe ciacho :) Dostanę kawałeczek ??
OdpowiedzUsuńPaula,dla Ciebie zawsze sie znajdzie :)
UsuńCiasto musi być bardzo pyszne, bo wygląda bosko! Chętnie skorzystam z przepisu!!!
OdpowiedzUsuńKochana, udanej reszty weekendu!!!
Natalia,jest baaardzo pyszne....przepis naprawdę wart wykonania :)
UsuńTobie również cudownej niedzieli >buziaki<
Obłędnie wygląda :) zjadłabym teraz taki kawałek :)
OdpowiedzUsuńAgata,wpadaj więc na kawałek....dziś w menu jest jeszcze sorbet truskawkowo-kokosowy :)
UsuńTruskawki to jest to co uwielbiam najbardziej. W Antoludkowie goszczą obecnie wypieki tylko z truskawkami bo kiedy jak nie teraz? Twoje ciasto wygląda obłędnie chętnie bym skosztowała.
OdpowiedzUsuń