jajka muszą koniecznie pochodzić od szczęśliwej kury :)
Składniki:
120 g masła lub margaryny do pieczenia
150 g nutelli
5 jajek
190 g drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
1 łyżka kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka (60 ml)
150 g nutelli
5 jajek
190 g drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
1 łyżka kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka (60 ml)
Przygotowanie:
Masło utrzeć na jasną i puszystą masę (mikserem lub ręcznie). Stopniowo
wsypywać cukier, dalej ucierając. Stopniowo dodawać nutellę, dalej
ucierając. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbijać po kolei do masy i
nadal ucierać. Dodać przesianą mąkę, kakao, zmielone orzechy, proszek do
pieczenia, mleko. Wymieszać do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.
Masę przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm.
Piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 170ºC i piec kolejne 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, polać polewa czekoladową.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.
Masę przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm.
Piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 170ºC i piec kolejne 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, polać polewa czekoladową.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz