Składniki:
ugotowana fasola
(najlepszy jest JASIEK)
cebula
(czerwona lub czosnkowa)
sos sojowy
oraz:
ziele angielskie
liść laurowy
kminek
papryka słodka
tymianek
majeranek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Fasolę moczymy na noc,
nastepnie wymieniamy wodę
i gotujemy do miękkości.
W między czasie szklimy cebulę pokrojoną w kostkę
z dodatkiem liścia i ziela
(które tuż przed blendowaniem usuwamy)
Przestudzoną fasolę - blendujemy
wraz z sosem sojowym
(2-3 łyżek w zależności od ilości ugotowanej fasoli)
i zeszkloną cebulką.
Doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami.
Gdy masa jest zbyt gęsta
możemy rozrzedzić odrobiną wody lub oleju.
Pastę najlepiej jest odstawić na noc
lub min. na kilka godzin do lodówki - by smaki dokładnie się ,,przegryzły"
Smacznego :)