środa, 25 listopada 2015

doskonała propozycja na drugie śniadanie





 pożywny
koktajl jaglany






Składniki:



4-5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
1/4 ananasa
banan
5 suszonych daktyli
lub
 moreli
sok z połowy cytryny
kawałek startego korzenia imbiru
kurkuma



Przygotowanie:


owoce tniemy na kwałki
i wraz z pozostałymi składnikami
mixujemy w blenderze


Dzięki słodyczy suszonych daktyli (lub moreli)
nie ma potrzeby dosładzania koktajlu,
w razie gdy jest zbyt gęsty
możemy dodać odrobinę
wody mineralnej lub mleka





smacznego :)




wtorek, 17 listopada 2015

coś na deser czyli moje ulubione korzenne smaki...







Składniki:



ciasteczka korzenne
mandarynki 
lub
pomarańcza
bita śmietana
(do dekoracji)
mascarpone
lub
ulubiony twarożek smakowy
bakalie
rum
lub
amaretto




Przygotowanie:



Bakalie zalewamy rumem lub amaretto
 min na 1h
(najlepiej na noc)
Ciasteczka wkładamy do worka foliowego
i rozgniatamy na drobno.
Mandarynki lub pomarańczę filetujemy.

Na dnie każdej szklanki rozsypujemy warstwę rozdrobnionych ciasteczek
lekko skrapiając alkoholem w którym moczyły się bakalie.
Nastepnie jako drugą warstwę układamy
kawałki pomarańczy lub mandarynek
oraz rodzynki i orzeszki.
Jako trzecią warstwę rozprowadzamy serek 
itd.....
Na koniec całość dekorujemy bitą śmietaną














Smacznego :)




niedziela, 15 listopada 2015

omlet z łososiem



Na niedzielne i niespieszne śniadanie
kuchnia poleca
...
omlet z  łososiem







Składniki:


jajka od szczęśliwej kury
wędzony łosoś
kilka listków świeżej bazylii
pomidorki koktajlowe
mieszanka sałat
sos balsamiczny
sól,pieprz 
kawałek ulubionego serka żółtego



Przygotowanie:


jajka ubijamy ok 1min mixerem
na jednolitą i puszystą masę.
Następnie dodajemy pokrojoną bazylię
oraz łososia pokrojonego w paski
Całość doprawiamy solą i pieprzem,
delikatnie mieszamy .
Wlewamy na rozgrzana patelnię
i smażymy na złocisty kolor z obu stron.

Pomidorki  i sałatę
dokładnie myjemy
i osuszamy .
Koktajlówki kroimy na połówki
a sałatę rwiemy na kawałki.
Następnie układamy na talerzykach
rozpoczynając od sałaty
następnie połówki pomidorków.
Całość polewamy sosem balsamicznym.

Gotowy omlet 
,,składamy" na pół
i podajemy na ciepło w towarzystwie
koktajlówek i sałaty 



*opcjonalnie
gorący omlet posypujemy drobno startym serkiem




Smacznego :)





 

sobota, 14 listopada 2015

ululane jabłka












Składniki:


jabłka
rodzynki
migdały
orzechy
rum
masło
cynamon
lody waniliowe
bita śmietana
(do dekoracji)



Przygotowanie:


rodzynki i orzechy zalewamy
(osobno) 
rumem na min 1h
Jabłka dokładnie myjemy
odcinamy ,,kapelusze"
a środek wydrążamy
zostawiając ok 1cm miąższu.
Namoczone uprzednio migdały i orzechy
obieramy ze skórki
i siekamy ostrym nożem.
Dominowe czekoladki kroimy
w kostkę,



dodajemy rodzynki wraz z odrobiną 
rumu w którym się moczyły,



delikatnie oprószamy cynamonem
Całość dokładnie mieszamy w misce.
Tak powstałym farszem napełniamy jabłka.
Nastęnie układamy w żaroodpornym naczyniu
uprzednio wysmarowanym masłem.
Po piórku masełka dajemy również 
na wierzch każdego jabłka
i przykrywamy kapelusikiem.

Pieczemy w 180C ok 25-30min
(w zależności od rodzaju jabłek) 

Podajemy jeszcze ciepłe
z gałką lodów waniliowych
udekorowane bitą śmietaną
i kawałkami dominowych czekoladek




















Smacznego :)