środa, 21 października 2015

roladki z kurczaka



 danie z gatunku ,,jednogarnkowych"
przygotowane na blasze....

czyli Ty spokojnie popijasz kawkę
a obiad sam się robi
(czyt. piecze) 
:D







Składniki:



2 piersi z kurczaka
kilka plastrów boczku
(najlepiej wędzonego)
2 duże pory
kilka jabłek
kilka ziemniaków
białe wino
świeży tymianek
sól
pieprz 
olej

*opcjonalnie
suszona śliwka
lub 
suszone morele




Przygotowanie:




Blachę do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Ziemniaki dokładnie szorujemy,
kroimy na ćwiartki,
oprószamy solą ,tymiankiem
i układamy na blasze.
Umytą porę kroimy w szerokie plastry,
solimy i  układamy obok ziemniaków.
Jabłka myjemy - nie obieramy,
kroimy w ćwiartki,
pozbawiamy gniazd nasiennych,
delikatnie skrapiamy cytryną
(by nam nie ściemniały)
i dokładamy na blachę.
Na końcu układamy piersi
uprzednio oprószone solą i pieprzem
zawinięte w boczku.

*opcjonalnie
do piersi możemy włożyć
suszone morele lub śliwki,
a następnie otulić boczkiem.

Całość skrapiamy delikatnie oliwą,
podlewamy niewielką ilością białego wina,
przykrywamy papierem do pieczenia
i pieczemy w 180C przez 45min.
10min przed końcem pieczenia
odkrywamy TYLKO roladki
(by się ładnie zrumieniły)

Po upieczeniu blendujemy jabłka
dodając kilka łyżek sosu własnego
powstałego podczas pieczenia.
Podajemy w osobnym naczyniu
jako sos do ,,maczania"
kawałków mięska lub ziemniaków.































Smacznego :)









środa, 14 października 2015

wpadła gruszka do fartuszka....



czyli  marynowana gruszka
w zalewie korzennej





Składniki:


 1kg.gruszek
1l.wody
1/4 szkl.octu 10%
 2 cytryny
skórka otarta z pomarańczy
korzeń imbiru ok. 3cm
kardamon
1 liść laurowy
2 filiżanki cukru trzcinowego
gozdziki
2 laski cynamonu
gwiazda anyżu
1 laska wanilii

*opcjonalnie
Amaretto




Przygotowanie:



gruszki obrać,usunąć gniazda nasienne
i pokroić w ćwiartki,
skropić sokiem z cytryny
(by nie ściemniały)
wodę zagotować z octem i przyprawami
Dodać pozostały sok z cytryn,
posłodzić (zamiast cukru można użyć miodu)
i dobrze wymieszać.
Laskę wanilii przekrawamy na pół
i delikatnie wydobywamy okragłym nożem ziarna,
dodajemy je wraz ze skórką do naszej zalewy.
Następnie wrzucamy gruszki,
gotujemy przez chwilę
W zależności od użytej odmiany gruszek
(twarda lub miękka ok.5-10min)
Gdy owoce są już szkliste
wyciągamy łyżką cedzakową
i układamy w wyparzonych słoiczkach.
Do każdego słoiczka dodajemy 
po kilka gozdzików,kawałku cynamonu,
i odrobinie anyżu.
Możemy również pokroić na kawałki 
skórkę z laski waniliowej 
i również dodać po kawałeczku 
do każdego słoiczka.
* opcjonalnie
 dolewamy do każdego słoiczka
w zależności od jego wielkości 
odpowiednią ilość Amaretto.
Gorącą zalewę przecedzamy przez sito,
następnie zalewamy słoiczki,
zakręcamy 
(uprzednio wyparzonymi i suchymi zakrętkami)
odwracamy do góry dnem.
Kocykujemy do ostygnięcia. 




















Takie gruszki są znakomitym dodatkiem 
do mięs i wędlin



Smacznego :)