czwartek, 18 czerwca 2015

mleko migdałowe





Może nie jest najtańsze,
ale za to ma bardzo dużo właściwości zdrowotnych
i jest bardzo proste do wykonania
w domowym zaciszu :)

Przede wszystkim działa oczyszczająco na nasz organizm,
obniża poziom cholesterolu,
nie zawiera kazeiny
(ciężkostrawnego białka które występuje w mleku krowim)
Nie zawiera laktozy,cholesterolu,
antybiotyków czy hormonów.

Mleko migdałowe 
jest najczęściej używane jako zamiennik mleka krowiego
nie tylko przez osoby z nietolerancją laktozy. 

Jest bardzo bogate:
 w wapń
(na 100g mleka zawiera 400mg. wapnia)
białko,magnez,potas,selen,żelazo oraz fosfor.
Jest bogatym zródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych,
znajdziemy w nim również witaminy z grupy E,D,B i PP


Na mleko migdałowe powinny jednak uważać
osoby uczulone na orzechy !!!




Składniki:


1 szkl. migdałów
3 szkl.przegotowanej wody



Przygotowanie:



przygotowanie mleka migdałowego zaczynamy od namoczenia 1 szkl.migdałów w wodzie
i odstawienia ich na całą noc.
(min 8h)
Następnie obieramy ze skórki
(można pominąć ten krok)
i umieszczamy w blenderze.
Zalewamy 1 szklanką przegotowanej wody
(jeszcze ciepłej)
mixujemy 2-3min
przelewamy mleko przez sito
wyłożone gazą
i dokładnie wyciskamy pozostałą masę
którą ponownie przekładamy do blendera,
zalewamy kolejną szklanką ciepłej wody
i ponownie mixujemy,
odcedzamy.
Czynność tę powtarzamy jeszcze raz.

Tak przygotowane mleko przechowujemy
w szklanym naczyniu
w lodówce przez kilka dni.
Pamiętając o wstrząśnięciu przed każdorazowym użyciem :)


Do osłodzenia mleka migdałowego
 możemy użyć miodu lub syropu klonowego.

Miazgę pozostałą z wyrobu naszego mleka
możemy z powodzeniem użyć 
dodając jako mączkę 
do wypieku ciast,ciasteczek
naleśników lub chleba
ewentualnie
możemy ją wykorzystać jako domowy peeling :)
























Smacznego :)












 
 

 

 

poniedziałek, 15 czerwca 2015

chłodnik litewski






Składniki:



pęczek młodej botwiny
2 duże ogórki gruntowe
kilka rzodkiewek
mała cebula
duży pęczek kopru
maślanka lub jogurt naturalny
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól
pieprz

*opcjonalnie
ugotowane na twardo jajka kurze lub przepiórcze
ugotowane w całości małe młode ziemniaczki




Przygotowanie:



botwinkę dokładnie myjemy,
oddzielamy od siebie
buraczki,łodygi i liście.
Buraczki obieramy
i ścieramy na tarce o grubych oczkach,
łodyżki drobniutko kroimy,
liście kroimy w cienkie paseczki.
Cebulę kroimy w kostkę
i szklimy na oliwie.
Do garnka wlewamy nie wielką ilość wody
i zagotowujemy.
Wrzucamy buraczki,
gotujemy dosłownie kilka minut,
dodajemy łodyżki,
gotujemy jeszcze przez chwilę.
Na koniec dodajemy liście
(bo one najkrócej sie gotują)
dodajemy również cebulkę,
łyżkę soku z cytryny,
czosnek przeciśnięty przez praskę.
Całość doprawiamy do smaku
wedle upodobań solą,pieprzem
 i odrobiną cukru.
Odstawiamy do przestygnięcia.

Ogórki obieramy
i wraz z rzodkiewką
ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Do wystudzonej botwiny
dodajemy starte warzywa
oraz maślankę
lub
jogurt
(moja wersja zawiera maślankę i jogurt grecki)
oraz posiekany koper.
Całość należy dobrze wymieszać
i być może ponownie doprawić do smaku.
Tak przygotowany chłodnik
odstawiamy do lodówki
na kilka godzin 
by smaki dobrze się połączyły.

Przed podaniem
możemy na wierzchu ułożyć 
kurze jajko pokrojone w ósemki
lub przepiórcze-na pół,
ewentualnie możemy dodać 
kilka ugotowanych,
małych ziemniaczków.




Chłodnik podajemy dobrze schłodzony














Smacznego :)






leniwa niedziela




































Dobranoc :)






piątek, 12 czerwca 2015

ogórki małosolne







Składniki:


ogórki
woda 
koper
(baldachy)
sól kamienna
(niejodowana)
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
czosnek
chrzan

*opcjonalnie
marchew



Przygotowanie:


Przygotowanie ogórków
rozpoczynamy od namoczenia ich 
 na 1h w zimnej wodzie.

Wodę zagotowujemy,
dodając na 1l wody
1 płaską łyżkę soli kamiennej
dokładnie mieszamy-by sól się rozpuściła,
Nastepnie wrzucamy kilka liści laurowych
i kilka ziaren ziela angielskiego.
Tak przygotowaną wodę pozostawiamy do wystygnięcia.

W naczyniu 
(najlepiej kamionkowym)
na dnie układamy baldachy kopru,
 czosnek
kilka plasterków obranego chrzanu
*opcjonalnie
kilka plasterków marchwii
następnie układamy ogórki
i przekładamy koprem,
czosnkiem i chrzanem.
Na wierzchu pozostawiamy
kilka gałązek kopru.
Całość zalewamy wystudzoną wodą
tak,by zakryła wszystko.

Przykryć
i odstawić w ciepłe miejsce na 2 dni


























Smacznego :)