piątek, 27 marca 2015

zakwas na żur wielkanocny











Składniki:



1 szkl. mąki razowej 
(chlebowej 2000)
1 szkl. płatków owsianych
3 szkl. letniej przegotowanej wody
3 ząbki czosnku


*opcjonalnie
majeranek (suszony)
1 łyżka zakwasu żytniego na chleb
(przyspiesza powstawianie zakwasu)
ziele angielskie
liśc laurowy




Przygotowanie:



w wyparzonym słoju lub naczyniu glinianym
mieszamy makę z przestudzona wodą
i płatkami
Nastepnie dodajemy obrany czosnek,
Można również dodać suszony majeranek.
Naczynie przykrywamy lnianą ściereczką
lub gazą
i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni.

Gotowy zakwas mieszamy,
przecedzamy na sicie
i przechowujemy w lodówce 
w szczelnie zamkniętym słoju lub butelce.


Pamiętajmy,
że zakwas dodajemy zawsze pod koniec gotowania :)
















































sobota, 14 marca 2015

balkonowe inspiracje


żeby nie było,
że ja tak tylko cały czas o garach,gotowaniu i pieczeniu....
chciałam dziś przedstawić kilka balkonowych inspiracji
z mojego ukochanego ,,szweda"


































                                                                 fot.by ikea.com









wtorek, 10 marca 2015

wiosenna sałatka z łososia







Składniki:



150g wędzonego łososia
1/2 brokoli
2 jajka
garść mieszanej sałaty
kiełki
(u mnie były to kiełki z rzodkiewki)


sos jogurtowy

 jogurt naturalny
1 ząbek czosnku
kilka gałązek kopru
kilka kropel ketchupu
 sól i pieprz do smaku
Składniki na sos należy dobrze ze sobą wymieszać 
i odstawić do lodówki



Przygotowanie:



jajka gotujemy na twardo
i kroimy w paski lub ósemki.
Brokoli gotujemy ok3min,
dzielimy go następnie na różyczki
i odsączamy z wody na ręczniku papierowym.
Na dnie miski umieszczamy  mieszanke sałat,
 (uprzednio dokładnie wymytą)
nastepnie układamy łososia,jajka,brokoli.....
Wierzch sałatki delikatnie oprószamy świeżo zmielonym pieprzem
 oraz kiełkami
Do dekoracji możemy również użyć kilku gałązek świeżego koperku


Tak przygotowaną sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem












Smacznego :)




sobota, 7 marca 2015

baba z rana








Składniki:



4 jajka
1/2 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
20 dag roztopionego masła
1/5 szkl. oleju
starta skórka z 2 cytryn
sok z 1 dużej cytryny
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli




Przygotowanie:




żółtka mixujemy na białą puszystą masę 
wraz z cukrem
dolewamy przestudzone masło
 w międzyczasie dosypujemy 
suche składniki wymieszane w osobnej misce
mixujemy na gładką masę
Następnie dolewamy olej,sok z cytryny
i otartą skórkę
z uprzednio wyparzonych cytryn.

Białka ubijamy na sztywno
i dodajemy do masy,
delikatnie mieszamy

Pieczemy w nagrzanym do 170C piekarniku
ok. 40-50 min.
Studzimy
Na koniec lukrujemy
posypując wierzch startą skórką z cytryny
lub
delikatnie oprószamy cukrem pudrem




















Smacznego :)






niedziela, 1 marca 2015

rurki z kremem budyniowym








Składniki:


na rurki:

1/2 kg mąki pszennej
200g masła
200g gęstej śmietany
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli

*opcjonalnie
 1 żółtko

masło (do wysmarowania foremek)
cukier (do obsypania rurek)


na krem:

3 żółtka
25g.mąki pszennej
250ml.mleka
1 laska wanilii
250ml. śmietanki
2 łyżki cukru

*opcjonalnie
2 łyżki masła


Przygotowanie:


Mąkę przesiewamy na stolnicę,
dodajemy szczyptę soli,masło,
śmietanę,cukier puder i żółtko,
zagniatamy ciasto,
zawijamy w folię i schładzamy w lodówce
(ok.20-30min)

Następnie podsypując lekko mąką
ponownie zagniatamy
i cieniutko rozwałkowujemy.
Kroimy w długie paski
o szerokości ok.2cm



Foremki od rurek smarujemy masłem
i nawiajmy na nie paski ciasta
zaczynając od węższej częsci foremki.
Nastepnie obtaczamy rurki w cukrze
i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 15min w 200C
Po upieczeniu rurki zdejmujemy z foremek
i pozostawiamy do wystygnięcia.




Każdą rurkę nadziewamy przygotowaną uprzednio masą
(może to być również bita śmietana,budyń,gotowa masa karpatkowa,owoce....) 




Rurki najlepiej smakują na następny dzień gdy nieco zmiękną :)






Smacznego :)