czwartek, 29 stycznia 2015

pasta z awokado i cieciorki






Składniki:


1 dojrzałe awokado
2 ząbki czosnku
1 szkl. ugotowanej cieciorki
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
natka kolendry lub szczypiorek


Przygotowanie:



ciecierzycę zalewamy 3 krotną ilością wody
i pozostawiamy na noc.
Następnego dnia gotujemy do miękkości
ale odcedzając ją - nie wylewamy wody w której się gotowała

Awokado i cieciorkę rozgniatamy widelcem,
przyprawiamy do smaku,
całość skrapiamy sokiem z cytryny
Następnie dobrze mieszamy by składniki się połączyły.
Jeśli pasta jest zbyt gęsta dolewamy do niej nieco wywaru z ciecierzycy
Nie polecałabym dodawać oleju - awokado to taki tłuszcz natury ;)
Wierzch posypujemy natką kolendry lub szczypiorkiem.

Dla dodania odrobiny pikanterii możemy jeszcze doprawić pieprzem cayenne







Smacznego :)




środa, 28 stycznia 2015

tarta z jabłkami






Składniki:

na spód

1 szkl. mąki
2 łyżki drobnego cukru
125g. masła
5 łyżek zimnej wody
szczypta soli

na nadzienie

3 duże jabłka
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
2 łyżki roztopionego masła 

*opcjonalnie
szczypta mielonego anyżu
szczypta mielonych goździków

na wierzch

roztrzepane jajko do posmarowania brzegów
brązowy cukier do obsypania (brzegów)
mus jabłkowy (klik
do posmarowania tarty (po upieczeniu)
lub
zwykły dżem
(wedle uznania)


Przygotowanie:


mąkę przesiewamy,mieszamy z solą i cukrem
dodajemy masło,wodę i siekamy nożem
następnie szybko zagniatamy
formujemy kulę,zawijamy w folię spożywczą
 i odstawiamy na 1h do lodówki

w międzyczasie przygotowujemy nadzienie :
jabłka obieramy,wydrążamy gniazda nasienne
i kroimy w ćwiartki,wrzucamy do miseczki
następnie obsypujemy cukrem,cynamonem i odrobiną kardamonu,
dobrze mieszamy

Gdy ciasto już się schłodziło
rozwałkowujemy je na kształt koła
o średnicy ok.30cm.
Rozwałkowane ciasto trzeba  delikatnie przenieść
 (na wałku)
 na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Następnie smarujemy je roztopionym masłem
pozostawiając ,,wolny" rant ok.5cm 
Jabłka układamy w kółko 
(najlepiej by na siebie lekko zachodziły)
Zawiajmy brzeg ciasta na jabłka,
a nastepnie smarujemy go roztrzepanym jajkiem
i posypujemy cukrem
Pieczemy w 190C przez 40-45min

Po upieczeniu  możemy posmarować wierzch ciasta (jabłka)
dżemem lub musem jabłkowym














Smacznego :) 











wtorek, 27 stycznia 2015

twarogowe bułeczki śniadaniowe






Składniki:

4 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. ciepłej wody
3 łyżki mleka
2 łyżki masła
7g.suszonych drożdży
2 łyżeczki cukru drobnego
1 łyżeczka soli
25dag. twarogu
(użyłam Klinka)
1 jajko
2 żółtka

do posypania:
otręby żytnie,sezam,czarnuszka...



Przygotowanie:


drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie,
dodajemy cukier,sól i żółtka
oraz przesianą mąkę.
Następnie dodajemy twaróg przeciśnięty przez praskę
i masło
wyrabiamy na gładkie ciasto,
w razie potrzeby podsypujemy mąką.

Odstawiamy na ok. 40min do wyrośnięcia,
po tym czasie zarabiamy jeszcze raz
i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok.20min

Formujemy bułeczki i układamy na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch smarujemy mlekiem
lub
roztrzepanym jajkiem
i posypujemy otrębami,sezamem.....

Pieczemy 10-15 min w 180C











Smacznego :)






poniedziałek, 26 stycznia 2015

sałatka z brokuła







Składniki:


1 brokuł
3 pomidory
3 jajka
zielony ogórek
mieszanka sałat
(u mnie masłowa i roszponka)
prażone ziarna słonecznika i sezamu
natka pietruszki 

na sos:
jogurt naturalny
1 łyżka mayo
(można pominąć)
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:

jajka gotujemy na twardo
a następnie kroimy w ósemki
Brokuł gotujemy w osolonej wodzie
z dodatkiem szczypty cukru i odrobiną soku z cytryny,
przestudzony dzielimy na różyczki,
z pomidorów pozbywamy się gniazd nasiennych
i kroimy w grubą kostkę.
Ogórek dokładnie myjemy
(można nie obierać) 
dzielimy wzdłuż na 4 części
pozbywamy się ziaren
i również kroimy
 składniki możemy w półmisku poukładać warstwowo
(brokuł,jajko,pomidor,ogórek...)
wierzch posypujemy prażonym słonecznikiem
i sezamem

Całość (tuż przed podaniem)
 polewamy uprzednio sporządzonym
i schłodzonym sosem








Smacznego :)








sobota, 24 stycznia 2015

gołąbki z kaszą i pieczarkami otulone kapustą pekińską









Składniki:


 1 szkl. pęczaku jęczmiennego
1 szkl.kaszy gryczanej prażonej
pieczarki (wedle uznania)
1 cebula
3 ząbki czosnku
kapusta pekińska
natka pietruszki
szczypta majeranku
sól i pieprz do smaku

sos pomidorowy 
najlepiej taki domowy
( do przygotowania swojego użyłam kilku pomidorów uprzednio sparzonych i obranych ze skórki,
 jeden słoik przecieru pomidorowego ,cebulkę , 2 ząbki czosnku ,świeże oregano,bazylię,
liśc laurowy,ziele angielskie,sól,pieprz,odrobinę cukru oraz oliwę z oliwek )
dla dodania pikanterii można użyć
drobniutko pokrojoną papryczkę chilli


Przygotowanie:


obie kasze gotujemy na sypko,
cebule i czosnek kroimy w kostkę,
  szklimy delikatnie na  oleju
w międzyczasie dokładnie myjemy pieczarki,
kroimy i wrzucamy na patelnię
całośc dusimy przez chwilę.
Następnie dodajemy kasze,
 posiekaną pietruszkę,
 doprawiamy i dokładnie mieszamy

Oddzielamy liście od kapusty pekińskiej,
umieszczamy w gotującej się
(osolonej) wodzie.
Gotujemy  na wolnym ogniu dosłownie
przez chwilę by lekko zmiękły

Na dno żaroodpornego naczynia
dajemy warstwę sosu pomidorowego
następnie układamy gołąbki,
wierzch polewamy pozostałą częścią sosu.
Naczynie przykrywamy pokrywką
(jeśli nie posiadamy naczynia z pokrywką
możemy okryć folią aluminiową)
Zapiekamy w 180C przez ok.45min






gdy zostaje nam farsz możemy
zawinąć go w sparzoną włoską kapustę,
a następnie przygotować jak 
tradycyjne gołąbki
 (gotować w garnku ok. 30min)






Smacznego :)







piątek, 23 stycznia 2015

hummus



Składniki:


200g ugotowanej ciecierzycy
4 łyżki pasty TAHINI
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
ok.70ml.wywaru z gotowania ciecierzycy
szczypta kuminu
sól i pieprz do smaku

*opcjonalnie
natka pietruszki do posypania


Przygotowanie:

ciecierzycę przed gotowaniem należy namoczyć
(najlepiej na noc)

Ugotowaną i przestudzoną ciecierzycę wrzucamy do blendera
dodajemy ok. 4 łyżek pasty sezamowej
jeśli jej nie posiadamy możemy z powodzeniem przygotować ją sami
4-5 łyżek ziaren sezamu prażymy na patelni
mixujemy z oliwą na gładką masę
i pasta gotowa :)
następnie do blendera dodajemy pozostałe składniki
mixujemy do otrzymania pożądanej masy
doprawiamy do smaku















Smacznego :)






środa, 21 stycznia 2015

zielona pasta



z awokado i kurczaka

...






Składniki:
  

awokado
garść rukoli
(można pominąć)
gotowany kawałek mięsa z kurczka-najlepiej z rosołu
(może to być udko lub pierś)
2-3 łyżki soku z cytryny
czosnek
(wedle uznania)
pół marchewki z rosołu
(można pominąć)
odrobina oleju rzepakowego
lub
wywaru z rosołu
świeże zioła
oregano,tymianek,bazylia
(można zastąpić też suszonymi)
ale smak pasty nie będzie już tak wyrazisty



Przygotowanie:


porcję mięsa  z kurczaka ugotować w rosole
(takim najprawdziwszym z warzywami i przypalaną cebulką)
odstawić do wystygnięcia
awokado obrać,odrzucić pestkę
pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny
przestudzone mięsko odebrać od kości
i wrzucić do malaksera
dodać awokado,marchew,zioła i przyprawy
blendować do momentu uzyskania odpowiedniej masy
(nadającej się do smarowania pieczywa)
w razie gdy jest zbyt gęsta rozrzedzamy 
wywarem rosołowym lub olejem
sól i pieprz do smaku










Smacznego :)







niedziela, 18 stycznia 2015

śniadanie po prowansalsku....




takie prowansalskie babeczki
 to banalnie prosty pomysł
 na przepyszne śniadanie







Składniki:


czerwona papryka
pieczarki
oliwki czarne i zielone
pomidorki koktajlowe
feta lub mozarella
szczypior
odrobina rozmarynu,tymianku
i świeżej bazylii
5 jajek
100ml. mleka
sól do smaku
odrobina posiekanego żółtego sera do posypania


Przygotowanie:

ulubione dodatki pokrojone w kostkę
umieszczamy w formie do muffinek
jajka roztrzepujemy z ziołami, mlekiem
i szczyptą soli
wszystkie dodatki zalewamy masą jajeczną
wierzch posypujemy kawałkami serka
zapiekamy ok. 20min w 180C

UWAGA !
jeśli do zapiekania używamy innych foremek niż silikonowe
warto  nasmarować je tłuszczem














 doskonale smakują 
podane w towarzystwie oliwek
oraz papryczek czereśniowych wypełnionych kozim serem








Smacznego :)





środa, 14 stycznia 2015

oponki






Składniki:


1/2 kg. twarogu
ok.4 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
4 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki waniliowego extraktu homemade
2 łyżeczki sody oczyszczonej



Przygotowanie:


twaróg zmielić
 lub 
przepuścić przez praskę,
mąkę przesiewamy do misy,
dodajemy sodę 
i pozostałe składniki.
Zagniatamy ciasto
(można mikserem) 
Następnie rozwałkowujemy na placek
o grubości ok. 1cm.
Za pomocą szklanki i kieliszka
wycinamy krążki z dziurką w środku.
Smażymy na rozgrzanym smalcu
lub oleju
z obu stron na złoty kolor,
następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu
na papierowych ręcznikach.
Ostudzone posypujemy cukrem pudrem
lub
lukrujemy













Smacznego :)







środa, 7 stycznia 2015

buchta by Edith





Składniki:


500g. mąki
1/2 kostki świeżych drożdży
1 szkl. mleka
2 żółtka
1 całe jajko
100g cukru
100g masła
szczypta soli

*opcjonalnie
   rodzynki,cukier cynamonowy,płatki migdałów


Przygotowanie:


drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru w ciepłym mleku
i odstawiamy na chwilę
żółtka ,jajko i cukier ubijamy mixerem na puszystą masę
mąkę z odrobiną soli przesiewamy przez sito
Do jajek dodajemy stopniowo zaczyn drożdżowy
i mąkę - mixując nadal (hakiem)
następnie roztopione i przestudzone masło
ciasto powinno być dokładnie wyrobione
następnie przykrywamy je ściereczką 
i odstawiamy na ok. 1h w ciepłe miejsce
do wyrośnięcia

* opcjonalnie do ciasta dodajemy rodzynki

Mniejszą blaszkę lub tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
z ciasta formować kulki
i układać obok siebie
 odstawić na chwilę do ponownego wyrośnięcia

Tuż przed wstawieniem do piekarnika
wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem,
posypać cukrem cynamonowym i płatkami migdałów
Piec w 180C przez ok. 40-50min.



















Smacznego :)