poniedziałek, 22 grudnia 2014

moje korzenne smaki czyli pyszny miód do zimowej herbatki....




by taki miodzik był w pełni aromatyczny
i gotów do spożycia
proponuję odstawić na ok. 2 tyg. do przegryzienia

Pamiętajmy jednak - by nie dodawać go do zbyt gorącej herbaty 
lub wody
bo miód w wysokich temperaturach
 traci swoją cudowną wartość :)






Smacznego :)





środa, 17 grudnia 2014

zakwas buraczany




Aby nasza świąteczna uczta
była tradycyjna
i przede wszystkim zdrowa
to już niestety ostatni dzwonek
by zabrać się za  przygotowanie
zakwasu buraczanego
...






Składniki:


ok.1 kg. buraków
kilka ząbków czosnku
3-4 szt. liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
* opcjonalnie kilka ziaren pieprzu
2 łyżki soli kamiennej
(niejodowanej)
lub
himalajskiej
przegotowana letnia woda


Przygotowanie:


buraczki myjemy i obieramy ze skórki
następnie kroimy w plasterki
układamy w kamionce
 lub
szklanym naczyniu
dodajemy pokrojony czosnek
i przyprawy
Całośc zalewamy uprzednio przegotowaną
i przestudzoną wodą
wymieszaną z solą.
Na wierzch można dodać piętkę z chleba żytniego
(na naturalnym zakwasie)
Naczynie należy przykryć gazą
i odstawić w ciemne i ciepłe miejsce.
Po 5-7 dniach należy zebrać powstałą pianę
i przecedzić całość przez gazę
lub sito.
Zakwas przelewamy do wyparzonych buteleczek
i zamykamy/zakręcamy


Tak przygotowany zakwas możemy przechowywać przez kilka tygodni w lodówce.
Należy jeszcze pamietać,że zakwas cały czas pracuje
i w związku z powyższym im starszy - tym jest kwaśniejszy








kto raz zakisi buraki w domu
już nigdy nie sięgnie
 po sklepowy koncentrat buraczany
pełen konserwantów



Smacznego :)






sobota, 13 grudnia 2014

pierniczki






Składniki:

300g. mąki pszennej
100g.maki żytniej
2 jajka
100g. cukru drobnego przemiału
100g.masła
4 łyżki miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
 (Handmade)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
zmielone migdały
otarta skórka z 1 cytryny
2 łyżki Amaretto lub Rumu

lukier królewski do ozdobienia:

białko z 1 jajka
14 dkg.cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny

wszystkie składniki dobrze utrzeć
lub ubić mikserem 
na puszystą białą masę


lub zwykły lukier:

cukier puder
sok z cytryny


przyprawa korzenna do piernika:

4 łyżeczki mielonego cynamonu
4 szczypty mielonego anyżu
3 łyżeczki mielonych gozdzików
3 łyżeczki mielonego imbiru
3 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
szczypta mielonego kminku
szczypta kolorowego pieprzu

do rozdrabniania przypraw możemy użyć 
młynka lub moździerza
 zmielone przyprawy przesiewamy,
mieszamy i przekładamy do słoiczka



Przygotowanie:



masło,miód i cukier rozpuszczamy w rondelku
na małym ogniu
dokładnie mieszamy
odstawiamy do przestudzenia
mąkę przesiać
dodać zmielone migdały
kakao,przyprawę korzenną i sodę
wymieszać
dodać otartą skórkę z cytryny
przestudzoną masę wlać do mąki
i dodać alkohol
następnie dokładnie zagnieść ciasto
przykryc ściereczką
i odstawić na noc do lodówki.

ciasto rozwałkować na grubość ok 4mm 
wykrawać pierniczki
układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
 piec w 180C przez ok. 10min
przestudzić na siatce
następnie polukrować 





















jeśli są pierniczki....
to musi być też kawka....
koniecznie marcepanowa....




Smacznego :)