wtorek, 30 września 2014

figowe grzanki




Dziś zapraszam serdecznie na śniadanie....
na przepyszne figowe grzanki...



możemy je przygotować zarówno z jabłkiem 
jak i  słodziutką gruszką
możemy również wykorzystać oba składniki...
,,wolnoć Tomku w swoim domku ...."

Jednak podstawowym składnikien naszej grzanki
ma być figa :)
 .....i wcale nie mam tu na myśli tej figi z makiem ze słynnego przysłowia

:)


Składniki:

figi
pieczywo
(najlepiej z dnia poprzedniego)
oliwa
jabłko
gruszka
ser pleśniowy
odrobina świeżego tymianku
sos balsamiczny


Przygotowanie:

starannie myjemy owoce
kroimy w plasterki
kromki pieczywa układamy na blasze lub siatce
wyłożonej papierem do pieczenia
następnie układamy plasterki owoców
w moim przypadku były to najpierw
jabłko,gruszka i figa
wierzch posypujemy porwanym w kawałki serkiem
całość skrapiamy oliwą
i posypujemy odrobiną świeżego tymianku

grzanki wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika
i zapiekamy dosłownie kilka minut



tuż przed podaniem grzanki polewamy sosem balsamicznym
lub
 miodem i skrapiamy delikatnie octem balsamicznym

najlepiej smakują gdy są jeszcze ciepłe





Smacznego :)




poniedziałek, 29 września 2014

jesień pachnąca jabłkami i swieżo wypiekaną szarlotką...






 jesień w moim domu zawsze pachnie jabłkami....
takimi aromatycznymi.....ze wsi,
które przed chwilą zostały zerwane z drzewa.....






a oto przepis na przepyszną szarlotkę
która zawsze się udaje :)


Składniki:

2 szkl. mąki 
(można wymieszać 1:1 z orkiszową)
250g. masła
200g. serka homogenizowanego 
(najlepiej waniliowy)
2 łyżki cukru
(jeśli lubicie słodkie ciasta można dodać więcej)
odrobina esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

ponadto:
kilka dużych jabłek
cynamon
cukier puder 


Przygotowanie:

w jednej misce mieszamy składniki suche
dodajemy masło
zagniatamy
dodajemy serek homogenizowany
zagniatamy na jednolita masę
\ciasto podzielić na 2 części
jedną z nich rozwałkowujemy 
i wykładamy nią blachę
na ciasto układamy obrane i wyszypułkowanepołówki jabłek
(przekrojonym do dołu)
jabłka obficie posypujemy cynamonem
całosć przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta
pieczemy ok.55min w 180C
po wyjęciu z piekarnika oprószamy cukrem pudrem



Smacznego :)






niedziela, 28 września 2014

weekendowo - spacerowo....jesiennie



dziś będzie minimum tekstu,
i maximum fotek :)




 nawet w jesienny poranek warto wcześnie wstać
choćby po to by cieszyć się przepięknym wschodem słońca..







sielsko anielsko....

 aż się chce wyjechać na wieś...


















taka sytuacja...


były też weekendowe przetwory....














XOXO




czwartek, 4 września 2014

kapuśniaczki




Składniki:

ciasto francuskie
kiszona kapusta
cebula
marchew
papryka czerwona
natka pietruszki
olej
sezam
czarnuszka


Przygotowanie:

w misce przygotowujemy farsz:
kapustę odciskamy
cebulke kroimy w drobną kostkę
paprykę również
marchew ścieramy na tarce do warzyw
całość doprawiamy solą,pieprzem i cukrem
skrapiamy oliwą
dokładnie mieszamy 
odstawiamy do ,,przegryzienia"
rozwałkowane nieco ciasto skrapiamy oliwą
dość grubo rozkładamy farsz 
zwijanie ,,rolady" rozpoczynamy od dłuższego brzegu
następnie kroimy w 2cm paski
odwracamy bokiem do foremek na babeczki
wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem
i posypujemy odrobiną sezamu i czarnuszki
Pieczemy w 180C ok 15min






Smacznego :)