czwartek, 31 lipca 2014

Galaretka porzeczkowa z delikatną nutą cynamonu i kolendry






Składniki:

ok. 1kg czerwonej porzeczki
ok. 200-250g czarnej porzeczki
200g cukru
1-2 płaskich łyżek kolendry
laska cynamonu
(lub 1/4 łyżeczki)
sok z połowy cytryny
żel-fix 2:1


Przygotowanie:

umyte kuleczk porzeczki
 wsypujemy do WOKA
lub zwykłego garnka
dodajemy cukier i cynamon
 gotujemy na małym ogniu ok.5min
przykrywamy pokrywką i odstawiamy na noc
Na nastepny dzień dodajemy nasiona kolendry
 oraz sok z cytryny,
gotujemy na małym ogniu
na koniec dodajemy żel-fix
gotową galaretkę przelewamy
do wyparzonych słoiczków,
mocno zakręcamy ,
odwracamy do góry dnem
 i kocykujemy do wystygnięcia



jeśli tak jak ja
zdecydujecie się na słoiczki typu WECK
pamiętajcie,że taką
galaretkę należy pasteryzować
przez 10min







Smacznego :)



środa, 30 lipca 2014

Faszerowana cukinia





Składniki:

kilka okrągłych cukiń
mięso mielone
(w moim przypadku pierś z kurczaka)
opcjonalnie kilka pieczarek
cebula
ryż
3 ząbki czosnku
nieco przecieru pomidorowego
 (u mnie ten handmade - klik)
oregano,sól,pieprz,odrobina cukru


Przygotowanie:

ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu
cukinie myjemy i wydrążamy środki
pozostawiąc brzegami ok 0,5cm miąższu
cebulę i czosnek kroimy w kostkę i szklimy na patelni
(jeśli robimy wersję  z pieczarkami dodajemy pokrojone pieczarki)
następnie przemielone mięsko i doprawiamy,
dokładnie mieszamy,
dodajemy ryż
opcjonalnie nieco wody
(ja nie dodawałam bo mój koncentrat był nieco rzadszy niż kupny)
chwilkę trzymamy na ogniu mieszając
doprawiamy ostatecznie.
Gotowym farszem napełniamy cukinie
wierzch można posypać odrobiną bułki tartej
 lub startym serem,
położyć piórko masła
i fru.... do piekarnika
zapiekamy przez ok. 30min w 180C





Smacznego :)




niedziela, 13 lipca 2014

muffinki z malinami



  



Składniki:

2 szkl. mąki
2 jajka
0,5 szkl.cukru drobnego do wypieków
3/4 szkl. maślanki
 lub jogurtu naturalnego
1/3 szkl. oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
otarta skórka z pomarańczy
maliny


Przygotowanie:

maliny umyć i osuszyć
w jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki 
a w drugiej mokre
nastepnie należy połączyć zawartość obu misek
wymieszać lekko mixerem
na koniec dodajemy otartą skórkę
i owoce
łyżką napełniamy papilotki ( do połowy )
opcjonalnie wierzch możemy posypać płatkami z migdałów
piec w 180C przez ok 25 min
po upieczeniu posypać cukrem pudrem




Smacznego :)