poniedziałek, 31 marca 2014

zapiekanka z kurczakiem i włoską kapustą


zainspirowana jednym z KUKBUKowych przepisów
postanowiłam stworzyć własną zapiekankę


Składniki:

1 średnia włoska kapusta
2 piersi z kucrzaka
ok. 8-10 małych cebulek
4 łyżki oliwy
1łyżeczka wędzonej papryki
sól,pieprz do smaku
orzeszki pinii lub inne ulubione do posypania
w moim przypadku bywa to czasami sezam




opcjonalnie do zapiekanki można również dodać
czerwoną paprykę 
i pieczarki
                                                                     


Przygotowanie:

kurczaka uprzednio marynujemy
z kapusty obrywamy zewnętrzne liście
kroimy w duże kawałki
 i blanszujemy w osolonej wodzie
cebule obieramy i kroimy w ćwiartki
cebulę podsmażamy wraz pokrojonym w kostkę kurczakiem
doprawiamy wędzoną papryką
dodajemy kapustę
podsmażamy jeszcze wszystko przez kilka minut

całość serwujemy posypane ulubionymi orzeszkami
z pieczywem lub jako dodatek do mięsa



Smacznego :)












sobota, 29 marca 2014

Black & my Bath


chciałam coś ożywić w naszej poczciwej łazience....
ostatnio zaczęło wiać tu nuuudą.....
wybór padł na czerń....
dodałam tylko kilka drobiazgów....
efekt oceńcie sami :)













































wtorek, 25 marca 2014

puszysta babka z Nutellą



jajka muszą koniecznie pochodzić od szczęśliwej kury :)








Składniki:

120 g masła lub margaryny do pieczenia
150 g nutelli
5 jajek
190 g drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
1 łyżka kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka (60 ml)

Przygotowanie:

 Masło utrzeć na jasną i puszystą masę (mikserem lub ręcznie). Stopniowo 
 wsypywać cukier, dalej ucierając. Stopniowo dodawać nutellę, dalej ucierając. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbijać po kolei do masy i nadal ucierać. Dodać przesianą mąkę, kakao, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, mleko. Wymieszać do połączenia się składników.

Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy.

Masę przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm.

Piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 170ºC i piec kolejne 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, polać polewa czekoladową.





Smacznego :)